Dieta dla pacjentów w trakcie leczenia trądziku

Dieta dla pacjentów w trakcie leczenia trądziku

W Centrum Derm-Al oferujemy konsultację dietetyka klinicznego, który może zaproponować dietę wspomagającą leczenie trądziku oraz ograniczającą skutki uboczne w przypadku przyjmowania leków doustnych.

W przypadku dolegliwości jaką jest trądzik bardzo ważne dla uzyskania oczekiwanych efektów jest działanie kompleksowe. Odpowiednia dieta wraz z odpowiednio dobraną farmakoterapią może znacząco wspomóc leczenie zmian trądzikowych oraz ograniczyć skutki uboczne stosowanych leków. Ma to szczególne znaczenia zwłaszcza w przypadku leczenia Izotretynoiną.  Substancja ta często będąca jedyną alternatywą w ciężkiej postaci trądziku jest niestety obciążająca dla organizmu, zwłaszcza dla wątroby.

Dietetyk współpracując z dermatologiem oraz endokrynologiem dopasuje sposób żywienia pacjenta tak, aby ograniczyć ryzyko powikłań oraz wpłynąć pozytywnie na efekt leczenia.

Również w przypadku leczenia trądziku innymi lekami, warto zastosować odpowiednią dietę przygotowaną przez profesjonalistę, ponieważ zmiany trądzikowe można znacznie zmniejszyć ograniczając spożycie na przykład cukrów prostych czy tłuszczów trans oraz dzięki posiłkom z niskim indeksem glikemicznym.

Kontakt

Centrum Dermatologiczno  – AlergologiczneCentrum Dermatologiczno  – Alergologiczne
  • Centrum
    Dermatologiczno-Alergologiczne
    Derm-Al Sp. z o.o.
  • ul. Armii Krajowej 116/5
    81-824 Sopot
  • +48 58 551 62 45
    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • pon. - pt. 8.00 - 20.00
Wróć do początku strony