Dieta dla pacjentów w trakcie leczenia trądziku

Dieta dla pacjentów w trakcie leczenia trądziku

W Centrum Derm-Al oferujemy konsultację dietetyka klinicznego, który może zaproponować dietę wspomagającą leczenie trądziku oraz ograniczającą skutki uboczne w przypadku przyjmowania leków doustnych.

W przypadku dolegliwości jaką jest trądzik bardzo ważne dla uzyskania oczekiwanych efektów jest działanie kompleksowe. Odpowiednia dieta wraz z odpowiednio dobraną farmakoterapią może znacząco wspomóc leczenie zmian trądzikowych oraz ograniczyć skutki uboczne stosowanych leków. Ma to szczególne znaczenia zwłaszcza w przypadku leczenia Izotretynoiną.  Substancja ta często będąca jedyną alternatywą w ciężkiej postaci trądziku jest niestety obciążająca dla organizmu, zwłaszcza dla wątroby.

Dietetyk współpracując z dermatologiem oraz endokrynologiem dopasuje sposób żywienia pacjenta tak, aby ograniczyć ryzyko powikłań oraz wpłynąć pozytywnie na efekt leczenia.

Również w przypadku leczenia trądziku innymi lekami, warto zastosować odpowiednią dietę przygotowaną przez profesjonalistę, ponieważ zmiany trądzikowe można znacznie zmniejszyć ograniczając spożycie na przykład cukrów prostych czy tłuszczów trans oraz dzięki posiłkom z niskim indeksem glikemicznym.

Wróć do początku strony